Coaching vs. személyi edző

Coaching vs. személyi edző


Sokszor tanácstalanul néznek rám az ismerőseim, mikor a coachingról mesélek nekik.

Nem igazán értik, mi fán terem ez az egész? Ha benned is megfogalmazódtak már kérdések ezzel kapcsolatban és bizonytalan vagy a témát illetően, ez az egyszerű hasonlat segíteni fog tisztábban látni.

Személyi edzővel már biztos találkoztál, nézzük meg, hogyan lehet párhuzamba hozni a kettőt?

 

 

Személyi edző

Coaching

Az első alkalommal

Megbeszélitek mi a célod? Mire szeretnél edzeni?

Elkezdünk beszélgetni arról, hogy mi foglalkoztat mostanában a legjobban Téged? Milyen nehézségekkel kell szembenézned? Megfogalmazol egy célt, amit szeretnél elérni és amin dolgozni fogunk. Ez a cél időközben változhat, sőt az is lehet, hogy nem az első alkalommal tudod meghatározni, hanem csak később.

Hogyan kezdünk bele?

A személyi edző előír neked egy edzéstervet, ami szerint haladni fogsz, összeállíthat egy étkezési javaslatot is, pl.: hogy mikor mit ehetsz, mennyi kalóriát vihetsz be

Ha sikerült megfogalmaznod, hogy mit szeretnél elérni, elkezdünk rajta dolgozni. Az utat a célodhoz Te fogod megtalálni, én pedig támogatni foglak téged ebben a folyamatban. Az „edzéstervet” is Te fogod összeállítani, én pedig ott leszek melletted és azon leszek, hogy végig is tudd csinálni.

Hogyan „edzünk”?

Legtöbbször előre bemutatja neked a gyakorlatot, utána pedig áll és figyeli, hogy szabályosan csinálod-e? te izzadsz, ő nem 😊

Ez egy olyan közös munka, amiben nincsenek előre bemutatott gyakorlatok. A gyakorlatok, vagyis módszerek, eszközök minden coaching folyamatban eltérőek. Nagyon egyedi, hogy kinél mi működik, mivel jutsz közelebb a célodhoz. Közösen meg fogjuk találni, ami számodra a legjobb, de izzadni azért itt is fogsz 😊

Hogy mérjük az eredményeket?

Többféle eszközzel pl.: mérleggel, centiméterrel, BMI index-szel, vagy súlyzós edzésnél, hogy hány kilóval megy már a gyakorlat?

A coaching folyamatban is fontos az eredmények mérése, ezért időről időre tudatosítjuk, hogy honnan hova jutottunk el? Mi az, amit például eddig nem tudtál/mertél megtenni, de most már megy.

És ha fel akarom adni?

Ha úgy érzed, hogy nem megy már az utolsó három fekvő, a személyi edződ – vérmérséklettől függően – de biztosan tesz róla, hogy kinyomd még azt a párat 😊

Mint minden olyan munkában, amit komolyan veszel és tényleg keményen dolgozol, a coaching során is lehetnek olyan pillanatok, amikor úgy érzed, hogy nem megy, inkább a könnyebb utat választod. Ígérem, tenni fogok azért, hogy átlendülj ezeken a holtpontokon és tovább bírj menni a keményebb úton.